Márton-nap: libák, borok és hagyományok – ahogy mi szeretjük

Ismerkedjünk meg Márton-napi szokásainkkal!
A november nem csak a kabátos sétákról, a korán sötétedő délutánokról és a forralt bor illatáról szól. Van egy nap, ami évszázadok óta különleges helyet foglal el a magyarok szívében – november 11., Márton-nap.De miért pont Márton? És miért eszünk libát ilyenkor? Mi köze ennek az egésznek a borhoz? A válaszok egy régi-régi történethez vezetnek….
Egy szerény férfi és egy makacs liba
Márton egy 4. századi katonából lett szerzetes, később püspök, akit már életében is nagy tisztelet övezett. A legenda szerint olyan alázatos ember volt, hogy amikor püspökké akarták választani, elbújt a ludak óljába. A libák viszont elárulták a gágogásukkal – így lett mégis püspök. Innen ered a libás vonal.A másik hagyomány szerint „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik” – ez már egyértelmű utalás arra, hogy ilyenkor illik egy tartalmas, zsíros libasültet fogyasztani, lehetőleg ropogós bőrrel, káposztával, knédlivel, és persze borral.
A bor is új életre kel
Márton-nap nemcsak az utolsó őszi lakoma ideje, hanem egy borászati mérföldkő is. Ez az időszak az újbor kóstolásának hagyományos ideje. A frissen erjedt bor ilyenkorra már annyira letisztul, hogy először lehet megkóstolni – a borászok ilyenkor szívesen kínálják, meg is áldják, és mindenki kíváncsi, milyen lett az évjárat.Ez a szokás nemcsak hazánkban, hanem Ausztriában, Németországban és Franciaországban is él – elég csak a „Beaujolais Nouveau” lázra gondolni, ami a friss, fiatal vörösbor ünnepe. Nálunk ez kicsit csendesebben, de legalább olyan ízesen zajlik.
Hogyan ünnepelték régen?
A falvakban Márton-nap mindig vidám, dús lakomák ideje volt. A cselédek ilyenkor kapták meg éves bérüket, sok helyen ekkor tartották a „ludasságokat”, vagyis a lakomával egybekötött búcsúztatókat. A liba mellett sütöttek tököt, főztek gesztenyét, gyűltek a fonókban, és még az időjárást is megjósolták:„Ha Márton lúdja jégen jár, karácsonykor sárban poroszkál.”
A lámpás felvonulás – főként a gyerekek öröme – már újabb keletű szokás, de szintén Márton személyéhez köthető: fényt visz a sötétedő évszakba.
A Márton-nap ízei
Ez az ünnep az ősz búcsúztatója és a tél köszöntője is egyben. Az ízek is ehhez igazodnak: szaftos, fűszeres libaételek, káposztás köretek, sült alma, édesburgonya, vagy akár hagymás tört burgonya. Az újbor könnyedsége mellé tökéletesen illenek ezek az ételek – az asztal ilyenkor kicsit rusztikusabb, de annál otthonosabb.És ha már újbor: az egri borvidék ilyenkor különösen izgalmas. A borászatok nagy része bemutatja az első palackokat, és nemcsak kóstolni, hanem beszélgetni is lehet a borászokkal. A fiatal bor friss, gyümölcsös, élénk – igazi szezonnyitány!
Márton Napok a Platánban is!
Aki nemcsak olvasna róla, hanem ízlelni is szeretné a Márton-nap minden zamatát, azt szeretettel várjuk az Imola Hotel Platán Márton-napi programján, ahol gasztronómia, bor és hagyomány tökéletes harmóniába kerül.November 10. és 16. között a BorÁg Étterem à la carte kínálata libás fogásokkal egészül ki, és olyan ízeket sorakoztat fel, amik méltók ehhez a különleges ünnephez. A menü mellé természetesen az újbor is megérkezik, az egri borvidék legizgalmasabb tételeiből válogatva.
👉 A részleteket itt találja: Márton-nap az Imola Hotel Platánban
Az ünnepi vacsora után kényelmesen megpihenhet egy stílusos, felnőttbarát környezetben, reggel pedig bajor mintára kezdheti a napot egy bőséges reggelivel. A belváros közelsége és a borvidék hangulata együtt teszi teljessé a hétvégét.
Aki pedig szeretne egy kis lazítást is a hétvégi kikapcsolódás mellé, az pihenhet a wellness-részlegünkön, beülhet egy szaunaceremóniára, vagy egyszerűen csak élvezheti a Platán felnőttbarát nyugalmát.