Ismerkedjen meg a REGE Birtokkal és főborászával, Horváth Ádámmal!
Közeleg a következő Vacsora egy egri borásszal eseményünk, ahol a Rege Birtok lesz a vendégünk.Ennek kapcsán szeretnénk egy kicsit jobban bemutatni ezt a borászatot és embert, aki mögötte áll – nemcsak azért, mert izgalmas borokat készít, hanem mert jó vele beszélgetni, figyelemre méltó dolgokat gondol a világról, és mert ő is pont olyan nyitottan és közvetlenül fordul a vendégekhez, mint ahogy mi is.
A Rege Birtok – egy letisztult, őszinte egri borászat
A Rege Birtok nem egy régi, generációs családi pince, és nem is egy hatalmas, látványos birtok. Ez egy viszonylag fiatal egri borászat, ahol az alapoktól fogva tudatosan építették fel, milyen stílust képviseljenek.A pincészet Egerben, a Nagykőporos-tetőn található, és egyszerre működik kisüzemként, kóstolóhelyszínként, valamint boros élmények gyűjtőhelyeként.
Jelenleg mintegy 22 ezer palack bor készül itt évente – vagyis pont akkora a méret, hogy minden tételre jusson figyelem, de még legyen benne mozgástér a kísérletezésre is.

Horváth Ádám: fiatal főborász, aki nem fél kísérletezni
Ádám egri születésű, itt járt iskolába is, ahogy ő fogalmazott, „soha senki nem terelgetett semerre, azt tanulhattam, amit szerettem volna”. A közgazdasági irányt választotta először, de gyorsan rájött, hogy nem szeretne irodában dolgozni. Egy nyári munka során került közel a borhoz: a Simon Pincészetnél dolgozott, ahol szinte minden munkafolyamatot kipróbálhatott. Itt szeretett bele ebbe a borok és Eger világába.Ezután jött az egyetemi váltás, és végül a kertészeti kar szőlész-borász szakmérnöki képzésén kötött ki. A gyakorlati időket továbbra is a Simon Pincészetnél töltötte, ahol egyre több feladatot kapott, annyira sokat, hogy a diploma megszerzése háttérbe is szorult egy időre. Végül 2019-ben váltott, és csatlakozott a Rege Birtokhoz főborászként. Azóta is itt dolgozik, vagyis már 6 éve ő felel a borokért – és ez idő alatt szépen formálta a birtok stílusát is.
.jpg)
Közvetlen, szakmai, mégis emberi
Aki már találkozott vele, tudja: Ádám nem az a fajta borász, aki sokat beszél magáról. Inkább figyel, elmesél, de nem akarja „rábeszélni” az embert semmire. A borok mögött nem marketing, hanem személyes döntések és vélemények állnak. Például: ha rajta múlna, nem lehetne bikavért kapni 500 forintért a boltban. Vagy: szerinte a kulturált alkoholfogyasztásnak helye lenne a tananyagban is.
Sok mindennel kapcsolatban van markáns véleménye, például úgy gondolja, hogy az Egri borvidéken szükség lenne a fajtaválaszték szűkítésére, és hogy a termelőket jobban meg kellene becsülni. Ezek nem elméleti kérdések; napi szinten szembesül velük, és próbál válaszokat találni rájuk.
A boraikban ott van a vidék karaktere: a könnyed, gyümölcsös fehérek mellett a komolyabb, testes vörösek is megtalálhatók, de mindben közös az elegancia, a tisztaság és az őszinteség.

Egy fiatal közösség tagjaként gondolkodik
Ádám nem egyedül dolgozik – és nem is egyedül gondolkodik. Több egri borásszal szoros a kapcsolata: rendszeresen találkoznak, kóstolnak, véleményt cserélnek. Ebbe a fiatal csapatba olyan nevek tartoznak, mint Gál Tibor, Bukolyi Marcell, Juhász Ádám, Böjt Gergő vagy Filep Gergő – mind negyven év alattiak, akik egy új szemléletet képviselnek.
Ezen túl Molnár Ádámmal, egy másik egri borásszal közös projektjük is van: „Ádámék” néven készítenek borokat, többek közt rozét, sauvignon blanc-t, rajnai rizlinget és kékfrankost. Egyelőre baráti alapon működik, de nem zárják ki, hogy egyszer közös pincészetük is lesz – csak ahogy Ádám mondja, „mindketten maximalisták vagyunk, és a nulláról nagyon nehéz felépíteni egy olyan borászatot, amivel elégedettek lennénk.”
A Rege-stílus: modern, mégis időtlen
A Rege Birtok filozófiája egyszerű, mégis nagyszerű: a bor legyen természetes, érthető, és öröm inni.A pincében a hagyományos eljárások mellett modern technológia is jelen van, de mindig a szőlő az első. A szőlőből lesz a bor, és nem fordítva – ezt vallják, és minden mozdulatuk, döntésük ezt szolgálja.
Rege borok alapanyagai minden évben öt különböző egri dűlőből érkeznek: a Nagy-Egedről, Síkhegyről, az Almagyar-dűlőről, a Rác-hegyről és a Tag-dűlőről. Ez összesen mintegy hat hektárnyi szőlőt jelent, amelyet nem a birtok művel, de a szüret és a feldolgozás minden részletét ők irányítják. A szőlőt minden esetben kézzel szüretelik, ládába szedik, hogy megőrizzék a fürtök épségét.
A Rege Birtok kínálata változatos, de nem túlbonyolított. Ádám számára fontos, hogy egy bor érthető legyen – de ne sablonos. Szereti a kékfrankost, a kadarkát, nagy kedvencei a syrah és a pinot noir is. A házasítások híve: az egri csillagot és a bikavért is fontos irányvonalnak tartja.
Amitől a boraik hitelesek maradnak, az a hozzáállás: nem akarják mindenáron lenyűgözni a kóstolót, inkább szeretnék, ha időt szánna a borra. Ha kérdez, ha visszakóstol, ha beszélget róla. Nem a címkét akarják eladni, hanem azt a gondolkodást, ami mögötte van.
A borok tufába vájt pincében érlelődnek, éves szinten közel 22 000 palack készül, beleértve a pezsgőket is – mert itt a pezsgőkészítés is szívügy. Minden egy helyen történik: a préseléstől a degorzsálásig minden munkafázist a birtokon belül végeznek. A Rege borokkal éttermekben, kisebb borkereskedésekben, a birtokon és a saját webshopjukban is találkozhatunk – de talán a legjobb mégis az, ha személyesen is megkóstoljuk őket, és közben megismerjük a történetüket is.
Éppen ezért érdemes részt vennie a közelgő vacsoránkon, ahol az asztalnál beszélgethetünk Horváth Ádámmal a borokról és a borászatáról.
VACSORA EGY EGRI BORÁSSZAL II. – REGE BIRTOK
Ezt a vacsorát nem hagyhatja ki!
November 28-án, a Vacsora egy egri borásszal következő estjén Horváth Ádám lesz a vendégünk az Imola Hotel Platán BORÁG éttermében. Ez nem előadás, nem borbemutató – inkább egy közös vacsora, ahol lehet kérdezni, hallgatni, koccintani.A fogások mellé a Rege Birtok válogatott tételei kerülnek, a beszélgetés mellé pedig az a szemlélet, amitől ez a borászat igazán szerethető.
Ha szereti a jó bort, a finom ételeket és a meghitt beszélgetéseket, akkor ez az esemény Önnek szól. Foglaljon asztalt időben, mert a helyek száma korlátozott – mi pedig szeretettel várjuk, hogy együtt élhessük át ezt az egri történetet, ami minden kortyban egy újabb mesét rejt.
FOGLALÁS - VACSORA EGY EGRI BORÁSSZAL II. – REGE BIRTOK