Az Egri borvidék világa – ahol a bor történetet mesél

Ismerje meg az egri borvidéket!
Ha Magyarország borairól beszélünk, Eger neve szinte mindig előkerül. A város és környéke nemcsak történelmi emlékhelyeiről, hanem páratlan borairól is híres. Az Egri borvidék több mint ezeréves múltra tekint vissza, és még ma is a minőségi borkészítés egyik meghatározó központja az országban. Itt nemcsak a bor születik meg, hanem maga az élmény – a táj, a hagyomány és az íz harmóniája.Egerben a bor nem csupán ital: identitás, kultúra és életérzés. Az itt készült borok mögött mindig ott van a táj lelke, a borász személyisége és az az alázatos munka, amely nemzedékek óta jellemzi a vidéket.
.jpg)
Az egri borvidékről még több információt olvashat a hivatalos weboldalukon: https://www.egriborvidek.hu/egri-borvidek/
Egy borvidék, amely túlmutat a Bikavéren
Az Egri borvidék leginkább a Bikavér révén vált világhírűvé, de a kínálat ennél jóval sokszínűbb. A vörösbor mellett ma már egyre népszerűbb a fehér Egri Csillag, amely a borvidék friss, illatos, lendületes arcát mutatja meg.A borvidéken több mint 5000 hektáron termesztenek szőlőt, és több tucat pincészet működik – a nagynevű borászatoktól a kis családi birtokokig. Az egri borokban a hűvösebb éghajlat és a vulkáni eredetű talaj adja meg azt az egyedi karaktert, amit a borászok tudatosan hangsúlyoznak: elegancia, savgerinc, mélység és gyümölcsösség egyszerre.
Bikavér és Csillag – két arc, egy borvidék
A borvidék legismertebb bora kétségkívül az Egri Bikavér. Ez egy vörös házasítás, amely legalább három szőlőfajtából készül – hagyományosan Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Kadarka és Portugieser adja az alapját. A jó Bikavér elegáns, fűszeres, mély karakterű, mégis harmonikus bor, amely jól mutatja a vidék sokszínűségét.A fehér borok iránti növekvő igényre válaszul született meg az Egri Csillag, a Bikavér „fehér párja”. 2010-ben vezették be, és azóta nagy népszerűségnek örvend. A Csillag több fehér szőlőfajta házasítása – friss, gyümölcsös, mégis tartalmas bor, amely tökéletesen illik a modern gasztronómiához.
Egri borok, amiket érdemes megismerni
Egerben a bor nemcsak egy termék, hanem egy történet. Ha még nem kóstolt egri bort, érdemes az alábbiakkal kezdeni:- Egri Bikavér – elegáns, fűszeres, testes vörösbor, az egri borvidék szimbóluma
- Egri Csillag – illatos, friss, gyümölcsös fehérbor, a borvidék modern arca
- Kékfrankos – fűszeres, karakteres vörös, gyakran házasítások alapja
- Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc – Eger dűlői ezeket a nemzetközi fajtákat is kiválóan adják
- Hárslevelű, Olaszrizling, Leányka – a borvidék régi, hagyományos fehérszőlői
Minden borban ott van valami az egri tájból – a dombok lankássága, a vulkanikus talaj ereje, a hűvös éjszakák frissessége.
Kóstolja meg az egri borvidék legismertebb borait a Platánban!
Ha szívesen kóstolná meg az egri borokat elegáns környezetben, akkor érdemes ellátogatnia a Platán Lobby Bárjába, ahol rendszeresen megrendezett borkóstoló estjeinken a borvidék kiemelkedő borászatai mutatkoznak be.BORKÓSTOLÓ A LOBBY BÁRBAN
Itt lehetőség van több tételt is megismerni vezetett formában. A program ideális választás, ha szeretne betekintést nyerni az egri borvidék világába, megkóstolná a leghíresebb egri borokat és közben ki is kapcsolódna szállodánkban.
Történelem, amit a szőlő is megőrzött
A szőlőtermesztés Egerben már az Árpád-korban elkezdődött. A 16. században a város püspöki székhely lett, és ezzel együtt virágzott a borkultúra is. A híres Egri Bikavér legendája is ehhez az időszakhoz kötődik: a várvédőknek tulajdonított „bikavér” erőt adó italáról szóló történet ma is él a borvidék identitásában.A középkorban Eger az ország egyik legfontosabb egyházi és kereskedelmi központja lett, a bor pedig a város egyik fő exportcikke volt.
A 18–19. század a borvidék aranykorát hozta. Ekkor alakult ki a város alatt húzódó, ma is működő pincerendszer, amely több kilométer hosszan hálózza be Eger belvárosát. Ezek a tufába vájt pincék kiváló hőmérsékletet biztosítottak az érleléshez, és lehetővé tették a bor minőségének hosszú távú megőrzését.
A 20. század közepén a nagyüzemi borászatok miatt ugyan háttérbe szorult az egyedi minőség, de az elmúlt két évtizedben Eger újra a kézműves borászat és prémium borkészítés központja lett. Ma már a borvidéket a modern technológia és a hagyomány tisztelete egyszerre jellemzi.
.jpg)
Eger arcai a borban – néhány kiemelkedő egri borászat
Eger szerencsére nemcsak egyetlen borászatáról híres. A város és környéke tele van elismert pincékkel, amelyek mind más szemszögből mutatják meg, mit jelent az egri bor.St. Andrea Borászat
A 2025-ben „Az Év Pincészete Magyarországon” címet elnyert St. Andrea a borvidék egyik legmeghatározóbb birtoka. Filozófiájuk az értékteremtés, tisztaság és egyensúly, boraik pedig rendre a legmagasabb kategóriákban szerepelnek. A „Merengő” vagy az „Egri Csillag” tétel ma már szinte fogalom a borkedvelők körében.
Bolyki Pincészet
A fiatalosabb, lendületes vonalat képviseli. Bolyki János borai játékosak, modern szemléletűek, mégis hűek a borvidék karakteréhez. A pincészet a régi kőfejtőbe épült, látványos környezetével az egyik legkülönlegesebb borhelyszín Egerben.
Thummerer Pincészet
A klasszikus értékeket kedvelők kedvence. A Thummerer család boraiban ott a tradíció, a tudás és az idő. Kiválóan érlelhető vörösboraik és dűlős fehér tételeik évek óta biztos minőséget képviselnek.
Gál Tibor Pincészet
Az egyik legismertebb egri borász nevét viselő pince a mai napig őrzi az alapító szellemiségét. Innovatív, precíz és letisztult borokat készítenek, amelyek mindig tükrözik az adott évjárat egyediségét.
Tóth Ferenc Pincészet
Egy igazi családi borászat, amely már több mint 30 éve működik. A klasszikus egri stílus képviselője, boraik között a Kékfrankos és a Bikavér különösen népszerű.
Egerben a bor közösségi élmény
Az Egri borvidék egyik legnagyobb előnye, hogy a bor nemcsak a palackban él. Szinte minden hónapban találni valamilyen programot, ahol meg lehet kóstolni az új évjáratokat vagy különleges tételeket. A Szépasszonyvölgy, a Város alatt húzódó pincerendszer, és a Dobó tér környéki borbárok mind-mind lehetőséget kínálnak egy pohár bor melletti beszélgetésre.Eger, ahol minden pohárnak lelke van
Az Egri borvidék varázsa abban rejlik, hogy minden bor kicsit más, mégis mindegyikben ott az egri karakter. A borászok nem egymás ellen, hanem egymás mellett dolgoznak, és ez az együttműködés adja a vidék erejét. A hagyomány itt nem gát, hanem alap – amire minden új generáció építhet.Ha szeretné megérteni, miért beszélnek Eger borairól mindig egy kis mosollyal, nincs más dolga, mint megkóstolni őket. Mert az egri bor nemcsak íz, hanem élmény. És talán épp ettől lesz felejthetetlen.
Foglalja le szobáját még ma!
Ha az egri borvidéket igazán kényelmesen szeretné felfedezni, érdemes szállást is foglalni nálunk, az Imola Hotel Platánban. Szállodánk felnőttbarát környezetben, a belvároshoz közel, mégis nyugodt környezetben várja vendégeit. A tágas szobák, a gondosan megkomponált vacsorák és a szaunaprogramok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a borélmény teljes legyen. Egy hosszú nap után jól esik megpihenni, majd egy pohár egri borral lezárni az estét – akár a Lobby Bárban, akár a szoba erkélyén.ONLINE SZOBAFOGLALÁS